Good morning Vietnam!

Zo allemaal, vanuit ons hostel in Hanoi (met wat lokaal brouwsel achter de kiezen, sorry Loes...) een berichtje over het wel en wee van deze twee wereldreizigers.

Na ons bezoekje aan de Cameron Highlands en vooral ons motoravontuur aldaar hebben we koers gezet naar Penang, een eiland aan de West-kust van Maleisië. Daar hebben we samen met Jeroen en Annelies (waar we al eerder een tour in de Taman Negara mee hebben gedaan en de motoren in de Cameron Highlands mee hebben gedeeld) het eiland onveilig gemaakt door ons wederom als volwaardige locals met brommer tussen het drukke verkeer te begeven en ook het nachtleven in Georgetown kan nog lang nagenieten van onze versie van ‘Comment Ca Va, Comme Ci, Comme Ci, Comme Ci, Comme Ca' die ‘s avonds luid over de straten galmde...

Een briljante ingeving van Wouter (3 dagen voor we gingen vliegen) heeft er ook nog eens voor gezorgd dat we nu in Vietnam zitten: ‘Goh, in de Lonely Planet staat dat we een visum nodig hebben in Vietnam...'. Een klein kwartiertje later konden we online via een of ander bureau een aanvraag voor het visum indienen en een ruime 2 uur voor we de lucht in gingen waren we in het bezit van een Letter of Recommendation om Vietnam binnen te komen! Inmiddels hebben we wat ervaring met vliegen en met Aziaten, en die combinatie is een heel bijzondere. Wij krijgen het idee dat er een aantal regels zijn met betrekking tot het gedrag aan boord van een vliegtuig:
-Zodra je binnenkomt en gaat zitten, zet je direct je stoel helemaal naar achteren
-Het is erg onbeleefd je lichtaamsgassen voor jezelf te houden, boeren, scheten en roggelen is hier eerder regel dan uitzondering
-Als je taxied naar de startbaan en je hebt nog wat nodig uit je handbagage boven je (bijvoorbeeld je telefoon die je niet mag gebruiken), dan geldt het bordje ‘riemen vast' niet voor jou en mag je gewoon opstaan
-Als je op de startbaan staat en je moet naar het toilet: gewoon gaan! Boeiend dat je zo van 0 naar 300 km/h gaat in 10 seconden, lekker plassen! Goh, waarom zou de stewardess zo boos worden?
-Als je wél mag plassen en er staan nog 4 mensen te wachten, loop je toch gewoon eerst naar het toilet en kijk je of dat wel echt bezet is. Uiteraard is dat zo, dan sluit je niet achteraan in de rij, maar uiteraard vooraan. Je leest immers ook van rechts naar links en niet van links naar rechts hier in Azië.
-De koffie en thee wordt uitgedeeld. Waarom wachten als je ook gewoon door het gangpad naar de koffie toe kan lopen?
-De landing: zodra 1 wiel de grond raakt is dat het teken om vast je bagage te pakken en in de rij voor de uitgang te gaan staan. Als de stewardess dan oproept om telefoons uit te laten tot je uit het vliegtuig bent, is dat het signaal om je telefoon aan te zetten en als een dolle te gaan bellen en sms'en
Bovenstaande regels zijn met wat kleine aanpassingen ook toepasbaar op de bus, de trein, in een restaurant en eigenlijk op heel het leven hier in Azië. Fascinerend!

Maar goed, nu dus in Hanoi, wat een geweldige stad is. De eerste indrukken zijn wat overweldigend, met name als je op het vliegveld direct wordt overvallen door tientallen taxi-chauffeurs die je naar de stad willen brengen en als je direct ‘opgelicht' wordt door iemand die verteld dat hij de eigenaar is van het hotel waar je heen wilt, dat het hotel vol zit, maar dat ie nog wel een leuk adresje weet van een broer van een vriend waar je ook net zo goedkoop terecht kan... Als goed voorbereide Lonely Planet lezers hadden we dit natuurlijk voorzien, maar ja, als het dan echt zover is stink je er toch gewoon in... Achteraf kan je er om lachen en heb je een prima hotelkamer midden in de stad met Nederlands voetbal op de de TV, dus niets te klagen. Ook het verkeer is hier bizar, met duizenden scooters en auto's die zich een weg banen door smalle steegjes en continu hun hand op de claxon hebben. Het oversteken is hier verheven tot een kunst (zie filmpje). Ook hebben we inmiddels de Ha Long Bay bezocht, een schitterend stukje Vietnam wat nog wat mooier werd gemaakt door de luxe cruise die we geboekt hadden. Negen man personeel voor 10 toeristen, dat was niet bepaald afzien de afgelopen 2 dagen in Ha Long! Vandaag in Hanoi het waterpoppen-theater bezocht (het klinkt heel suf maar het was heel vet) en daarna dus nog wat lokaal gebrouwen bier gedronken op het Bia Hoi Plein in de stad (bier voor 0,12 euro, wie kan dat weerstaan?). Morgen ons laatste dagje Hanoi en dan gaan we verder via Nin Binh en daarna door via Hue naar Hoi An en tenslotte naar Ho Chi Minh City waar we op 5 september Jannelieke oppikken en 10 dagen met z'n 3en gaan rondreizen!

Heel erg bedankt allemaal voor de leuke reacties op ons weblog en voor alle sms-jes en mailtjes. We kunnen helaas niet alles beantwoorden, maar het is erg leuk om van jullie te horen en op de hoogte te blijven van het wel en wee van het thuisfront!

Liefs,
Wouter en Anne

Liek en Daav

Prachtig filmpje!! Houden jullie volgende week wel mijn hand vast....?!! Ik ben er klaar voor en na weer een geweldig verhaal van jullie helemaal!!
Net pindasaus gegeten trouwens. Surinaamse variant, maar toch... :-)

Bonnie

HoiHoi!!!

Wij zitten ook net ff te internetten om te proberen wat fotos online te krijgen. Weer heerlijk om te lezen jullie verhaal. Hoe gaat het met je oor Wouter? Geen last meer???We blijven jullie verhalen volgen. Hier alles super. Heerlijke stad, salsa, zon, prachtige koloniale gebouwen, ontzettend cultuursnuiven en het eten is top! Spaans babbelen we ook al een beetje! Have fun in Hanoi!!

Liefs van Bon en natuurlijk ook San

Sanne

Heej hello, ook van mij een berichtje vanuit Sucre, ik heb nog een paar minuutjes voor de cooking class begint! Jullie verhalen zijn echt fantastisch, krijg nu al zin om ook eens ooit naar Zuidoost-Azie te gaan! Geniet er nog van en blijf zo cool schrijven! (Wie van jullie twee schrijft er zo leuk? Of gewoon allebei haha) Dan doen Bonnie en ik dat ook! Het uploaden van foto´s is hier een hel, filmpjes zijn dus een mission impossible helaas! Dat is in Azie beter geregeld volgens mij! We keep in touch! Enjoy! x Sanne

Anne Marie en Jan

Annemarlijn! Ik hoop toch echt dat Wouter jou vasthad toen je overstak!!! We willen jullie graag weer heelhuids terugzien, en als je jullie filmpje bekijk, vraag ik me af hoe vaak het niet goed gaat?? Iets gemerkt van ongevallen en ambulances? (Vakidioot)
Het klinkt allemaal weer heel spannend, en is het lokale bier net zo lekker als hier?
Lieve groeten,
gelukkig zitten wij ook nog steeds heerlijk in de zon....

Wouter en Anne

Over die ongevallen: tot vanmiddag hebben we er geen gezien, op één auto na die op de verkeerde weghelft in de berm terecht was gekomen. Maar toen we vanmiddag in Hue op straat liepen en 2 meisjes (jaar of 14) op een fiets de straat wilden oversteken zonder te kijken kwam er net een motor die iets te hard reed uit een tunnel en reed vol in op de fiets. We zagen de meisjes door de lucht vliegen (stonden er 2 meter van af), en over vak-idoten gesproken: Wouter heeft gelijk even gekeken of iedereen ok was voordat we weer verder liepen. Wonderbaarlijk mankeerde niemand wat en op wat schrammen na en en fiets die in de kreukels lag kon iedereen zijn weg weer vervolgen... Verder een heel veilig land hoor! Wij kijken in ieder geval heel goed uit met oversteken, dus geen zorgen!

Geniet van de zon in Nederland!