Phnom Penh en Angkor Wat

Sua s'dei! Inmiddels hebben we Vietnam al weer een tijdje achter ons gelaten en zijn we de grens naar buurland Cambodja overgestoken. Nadat we Jannelieke hebben uitgezwaaid op Ho Chi Minh City (HCMC) Airport (en de laatste bus terug naar de stad hadden gemist waardoor we een taxi moesten nemen...) zijn we nog twee dagen in Vietnam gebleven. Daar hebben we onder andere de Cu Chi Tunnels bezocht, een tunnelstelsel van pak 'm beet 200 km (handgegraven) waarmee de Vietnamese Guerrilla's het de Amerikanen in de Vietnam-oorlog knap lastig hebben gemaakt. Ook nog een dienst van de Cao Dai sekte meegemaakt, wat de eerste 10 minuten erg indrukwekkend was maar daarna vooral lang duurde... Al met al was Vietnam een erg mooi land om in te reizen, met name het midden van Vietnam met Hue en Hoi An was geweldig! De Vietnamesen als volk zijn zeker niet onaardig, maar van tijd tot tijd wel erg vreemd en onbegrijpelijk wat het reizen af en toe een uitdaging maakte! We zullen het land en de mensen niet snel vergeten!

De aankomst in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, was vooral voor Anne even een tegenvaller. De stad heeft een erg mooie boulevard aan het water met oude Frans koloniale gebouwen vol met leuke bars en restaurants, maar nog geen 50 meter daar achter stapelt het vuil zich op en leven kinderen (en volwassenen) schaars gekleed tussen het ongedierte en de vuilnis. In grote delen van de stad hangt een niet zo aangename lucht en voor het eerst deze 'vakantie' hebben we ook de TukTuk naar het hotel gepakt in plaats van gelopen omdat de sfeer 's avonds wat onveilig aanvoelde. Helaas heeft ook het prostitutie-toerisme zich een weg gevonden naar Cambodja, het wemelt hier van de 'oude' mannen (met name Engelsen) met veel te jonge Cambodjaanse meisjes. Even wennen dus, maar gelukkig heeft de stad ook veel mooie dingen te bieden als het Royal Palace, het Nationaal Museum en de eerdergenoemde boulevard waar je 's avonds heerlijk kan eten en drinken. Bij het bestellen van een 'Happy Pizza' vroeg de ober: 'How happy do you want it?'. Wij dachten, hij maakt een grapje, dus ons antwoord was: 'Very Happy!'. De volgende dag bleek echter dat het 'very happy' ingrediënt ons eigen Nederlands export gras nr. 1 was...

Als contrast op deze blijde ervaring zijn we de volgende dag naar de Killing Fields en de S-21 gevangenis geweest, een heel ander en minder vrolijk deel van de Cambodjaanse geschiedenis. Tussen 1975 en 1978 zijn hier bijna 2 miljoen mensen gedood door de Khmer Rouge, bijna 1/4 van de hele bevolking. De Killing Fields en de niets verhullende foto's in de S-21 gevangenis waren erg indrukwekkend...

Daarna koers gezet naar Siem Reap, gateway naar de Angkor Wat tempels, het grootste religieuze complex ter wereld en de plek waar Angelina Jolie tussen de ruïnes van de Ta Promh tempel door rende in Tomb Raider! Er zijn meer dan 100 tempels hier verspreid door de jungle, veel te veel om in de 3 dagen dat wij toegang hadden te zien. Als echte Nederlanders hebben we lekker de fiets gepakt om zo veel mogelijk te zien. Helaas zijn de fietsen hier in Azië meer geschikt voor mensen van onder de 1 meter 50 (zo'n beetje de halve bevolking hier dus), wat zich met name uitte in een zere bips na 3 dagen fietsen... Gelukkig is Siem Reap een heerlijk relaxte stad met een goed nachtleven en konden we onze pijn verdrinken elke avond. De halve liters Angkor bier en de cocktail-pitchers vloeiden rijkelijk... Gelukkig hadden we mede-zadelpijn-hebbende Nederlanders (Etiënne en Jantien) om ons te helpen met de pitchers! Inmiddels zitten we hier al 5 dagen, de laatste 2 dagen zelfs zonder maar één tempel te zien (behalve dan de toeganspoort van de Temple Club), lekker genieten dus! Gisteren lekker de hele dag films gekeken en 's middags met Etiënne en Jantien een Khmer Kookcursus gedaan en hebben we een heerlijk 3-gangen menu op tafel getoverd (zie foto's)! O ja, en Anne is helemaal in haar nopjes met de vele markten hier waar ze lekker kan shoppen! En eerlijk gezegd vindt Wouter het ook wel leuk, getuige het feit dat hij evenveel, zo niet meer koopt...

Morgen gaan we (helaas) Siem Reap achter ons laten en vertrekken we met de boot richting het zuiden om uiteindelijk nog wat daagjes aan het strand in Shianoukville te liggen voor we naar Laos gaan. Cambodja is echt een heerlijk land en de mensen erg warm en vriendelijk, we doen alles dus super relaxed en genieten zo lang als kan van dit mooie land!

Jullie allemaal weer heel erg bedankt voor alle mails met NL-updates en reacties op het weblog!

Liefs,
Wouter en Annemarlijn

Reacties

Reacties

Liek en Daav

He moppies,
fijn om weer van jullie te horen!! Kan me voorstellen dat PP even heftig en wennen was. Fijn dat de plek daarna zo mooi was en goed beviel! We kijken trouwens al uit naar het kerstdiner; kom maar op met al die nieuw aangeleerde kunsten!! :-) En fijn dat de kaas ook goed beviel. ;-)
Dikke kus, Daav en Liek

Anne Marie

Hoi jullie beiden, fijn om weer wat te horen! Gras nr1 = kaas? Gras is toch weed? Of is dat erg jaren zeventig? Wat een wisselende indrukken doen jullie op! En hoe is het met het eten? Geen darmklachten? En inderdaad, ik hoor van verschillende kanten die reacties op het sextoerisme, vrienden van ons die het liefst die meisjes mee willen nemen bij die vieze kerels vandaan.
Hier hebben we net heftig gefeest! Eva heeft haar master binnen met een 8, dus wij reuze trots. Ze is er aardig tussen genomen door haar studiegenoten op het feest, aansluitend `s avonds op Augustinus. Ook de broers hebben haar toegezongen......nou, jullie snappen dat de tranen vloeiden. Als die jongens nog eens stranden met hun studies, kunnen ze altijd nog de bühne op, vier prachtige baritons: the vanwijkbrothers.....;)
Heel veel plezier de komende tijd, en voor dat kerstdiner voelen wij ook wel wat....mag ook op een andere dag.
Dikke kus, en pas goed op elkaar

Mark

Hoi Annemarlijn en Wouter! Eindelijk dan toch de site gevonden!
Janssen en ik zitten hier vol vermaak de verhalen te lezen! Schitterend zeg! Die nieuwe kookkunsten is natuurlijk prima maar onze aandacht werd toch iets meer getrokken door het bovengenomende halve liters Angkor bier. Klinkt uitnodigend...We willen niets opleggen hoor..:D Hier is gisteren in stijl afscheid genomen van amice Koppe, die morgen aan zijn tripje begint..

Geniet er nog lekker van!!
Kus Mark (en een knuffeltje van Janssen)

Hop

pas op met al die lekkere graskaas daar! ;)

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!